המודעות ההולכת ועולה כיום לבעיותיהם הרבות של כלל התלמידים במערכות החינוך השונות להסתגל לשטף הלימודים בגין סיבות הקשורות בליקויי למידה, הובילה למספר גדול של שיטות המסייעות באבחון וטיפול בלקויות אלו. אבחון ליקויי למידה בשיטות מתקדמות, ובמקביל אליו אבחונים דידקטיים ופסיכו-דידקטיים כולם נועדו על מנת לאפשר לנבחן העובר מבדקים אלו להבין את הסיבות לליקויי הלמידה מהם הוא סובל וכך לנווט אותו אל עבר הפתרונות הרלוונטיים עבורו.
יש לציין כי כל אחד מסוגי האבחונים נותן מענה למקרים פרטיים שונים. אבחון ליקויי למידה בשיטות מתקדמות מסייע לסובל מלקויות למידה לזהות את שלל הסיבות הגורמות לו לקשיים בתהליך הלמידה ומציע לו פתרונות קונקרטיים, הצעות לצעדים בהם עליו לנקוט ואנשי מקצוע אליהם עליו לפנות על מנת לשפר את תפקודו במסגרת הלימודים.
אבחוני ליקויי למידה בשיטות מתקדמות משלבים בדרך כלל מבחנים על גבי מחשב הבודקים ועוזרים לקבוע את יכולתיו של הנבדק ולפיהן את המקורות לקשיים ובמקביל מבוצע גם אבחון אישי על ידי מראיין. אבחון ליקויי למידה בשיטות מתקדמות מעודכן מעת לעת ותכניו עוברים התאמות ושינויים, האמונים על ביצוע האבחון הינם אנשי מקצוע אשר הוכשרו לכך ועברו התמחויות במספר תחומים הקשורים לאבחון וביניהן חינוך מיוחד, הוראה ופסיכולוגיה.
בעוד אבחון דידקטי בודק בעיקר את יכולותיו הדידקטיות של הנבדק, אבחון פסיכולוגי מצביע על סיבות רגשיות העלולות להוביל לשורש הבעיה, אבחון פסיכודידקטי הוא שילוב של השניים ובו מבוצע אבחון דידקטי חלקי לעיתים על ידי הפסיכולוג המאבחן, אבחון ליקויי למידה בשיטות מתקדמות בניגוד לכל אלה אינו מתמקד בנישות ספיציפיות באישיותו של הנבדק אלא מהווה בעצם פתרון כולל ומקיף המכוון לגילוי קונקרטי וממוקד של לקויות למידה.
לסיכום, על אנשים מכלל שכבות האוכלוסייה הסובלים מלקויות למידה, לגשת ולבצע את אחד משלושת האבחונים ביניהם הבדלים משמעותיים. העדיפות הראשונה בעת התהליך, על מנת לבצע זיהוי יעיל וממוקד של לקויות הלמידה צריכה להיות לאבחון לקויות למידה בשיטות מתקדמות. לאחר מעבר האבחון על הנבדק לנסות וליישם את המלצות המאבחנים המקצועיים ואף לגשת אל אנשי מקצוע נוספים על פי המלצתם על מנת לנסות ולהתגבר על לקויות הלמידה.