לא אחת עדים מורים והורים להתנהגות לא נורמטיבית ואף חריגה. כאשר התנהגויות אלה מעיבות על תהליך הלמידה, מעכבות אותו וכרוכות בקשיים ניכרים בביצוע מטלות שונות, עשויים ההורים או המורים או גורם אחר המבחין בחשד לליקויי למידה להפנות אותם לאבחון ולטיפול במכון לפיתוח תפקודי למידה.
האמצעי הרווח לאיתור לקויות ולאבחונן הוא האבחון הדידקטי. במפגש אחד או שניים נבדקים הקשב והריכוז, מיומנויות הקריאה של המאובחן, יכולתו השפתית, כישורי יסוד בתחום הכתיבה, הבע ה, שפות זרות, תפיסה,זיכרון ועוד.
כאשר באבחון הדידקטי מתקבלים ממצאים המעודדים חשד להיתכנות קשיים אובייקטיביים קוגניטיביים ואחרים, מופנים המאובחנים להשלמת התהליך באמצעות אבחון פסיכו דידקטי. באבחון זה נבדקות לא רק לקויות הלמידה אלא הזיקות וההקשרים אל גורמים פסיכולוגיים ונוירולוגיים העשויים להסביר חלק ניכר מלקויות הלמידה.
השפעות שונות על תפקודי הלמידה
כאשר מתקבלת תמונה כוללת, שלמה ומלאה , על מכלול היכולות, הכישורים, הלקויות, העכבות והחסמים, ניתן לבנות תכנית טיפולית להתמודדות עם קשיי הלמידה תוך התייחסות לממדי האישיות השונים, למגבלות המטופל ולפוטנציאל שבו.
מצבים פסיכולוגיים שונים שבהם שרוי התלמיד עלולים להשפיע על תהליך הלמידה ועל יכולתו לזכור, להפנים ולהטמיע חומר לימודי. ילדים הנמצאים במצוקה מתמשכת, פיזית ורגשית, עלולים ללקות בתפקודם הלימודי. אבל לא רק השפעה סביבתית נמצאת, לא אחת, כגורם לקשיים בתפקוד אלא גם בעיות נוירולוגיות שונות. לא אחת עשוי להתברר כי לשם השלמת התמונה על אודות המאובחן יש לקיים גם בדיקה נוירולוגית.
מכון לפיתוח תפקודי למידה הוא הכתובת של הורים לקבלת מידע על אודות ילדיהם הלוקים בתפקודם הלימודי. הבנת הגורמים והסיבות לתפקוד הלקוי היא חלק בלתי נפרד מהיכולת לסייע להם בלימוד הן ביצירת תנאים נאותים ללמידה, הן במתן סיוע באמצעים ובשיטות שונות כגון הארכת משך הזמן במבחנים, אפשרות להיבחן בעל פה בשל אטיות ניכרת בכתיבה או בשל קושי לכתוב בכלל, אפשרות שימוש במילון אלקטרוני במקביל לשימוש במילון רגיל ועוד.
רבים המוצאים במכון לפיתוח תפקודי למידה ודאי יכולים להעיד על חשיבות קיומו ועל התועלת הרבה שניתן להפיק בו ללימוד משמעותי ואפקטיבי באמצעות לימוד שיטות שונות לשיפור התפקוד הלימודי ובתוך כך להשגת הישגים לימודיים המחזקים גם את הדימוי העצמי וגם את הביטחון העצמי של התלמיד.