איתור תלמידים עם לקויי למידה בעזרת מערכת מיפוי WYE (אלול)
נושא איתור מוקדם של לקויי למידה נמצא בסדר העדיפויות של אנשי החינוך כבר שנים רבות. מדובר בנושא עדין ורגיש. תיוג של תלמיד מסוים כבעל לקויי למידה עלול להפוך "לנבואה שמגשימה את עצמה" ולפגוע בילדים שהוכללו בקטגוריה זו מהסיבות הלא נכונות. בשנת 2004 פותחה באוניברסיטת חיפה מערכת לאיתור לקויי למידה – מערכת מיפוי WYE (אלול). המטרה של מערכת זו הינה לזהות ילדים שנתקלים בקשיים לרכוש מיומנויות יסודיות בארבעה תחומים חשובים בהשכלה הבית ספרית הבסיסית: קריאה בשפה העברית, חשיבה מתמטית, לימוד שפה נוספת מלבד שפת האם וכישורי חשיבה כלליים. החוקרים בחנו כלים שונים המאפשרים למדוד כל אחד מהתחומים. היכולות של התלמידים נבחנות על ידי ארבע סדרות מבחנים, שבודקים את הנושאים הבאים: הבנה לשונית, קריאה וכתיבה בשפת אם, קריאה וכתיבה באנגלית (שפה זרה), והבנת החשבון. מחקרים הראו שתחומים אלה הם החשובים והמכריעים ביותר בהצלחה של התלמידים בלימודים. המבחנים מותאמים לאיתור לקויי למידה בקרב תלמידים בבתי ספר יסודיים ובחטיבת הביניים.המבחנים נערכים בתחילת שנה ועל פי הרמה שהושגה בשנה החולפת, כלומר – יכולות למידה של כיתה א' בודקים בתחילת כיתה ב' וכן הלאה. מערכת זו מנסה ללמוד מטעויות העבר ולנהל איתור לקויי למידה בצורה מדויקת.
מידת הדיוק של מערכת מיפוי לאיתור לקויי למידה
כיום ידוע כי 25% מכלל האנשים סובלים מלקויי למידה שונים. עם זאת, עמותות העוסקות בהקלת חייהם של ילדים הסובלים מליקויי למידה (לדוגמא, עמותת "ניצן") מזהירות כי ישנן לקויי למידה קלות שלא מאותרות ועלולות להיות סיבה לכישלונות וקשיים של ילדים רבים וגם של מבוגרים. בין לקויי הלמידה שיש ליעל את דרכי האיתור ניתן למצוא את בעיית הדיסלקציה המקשה על פעולות הכתיבה והקריאה והדיסגרפיה המתבטאת בקושי לכתוב בצורה ברורה. תחום לקויי הלמידה עדיין אינו ברור מספיק לחוקרים בכדי לתת מענה לכל המקרים. הדבר שניתן לומר כיום בביטחון, הינו שיש לטפל בכל הקשור בלקויי למידה בעדינות, תוך שמירה על האיזון הנפשי של הילד, ותוך כדי הימנעות משימוש בתרופות פסיכיאטריות כפתרון לבעיה. התוצאות ההרסניות שהיו לשיטת טיפול זו הבהירו באופן חד משמעי שזהו לא הפיתרון. יתר על כן, פעמים רבות הדבר גורר להופעת בעיות נפשיות קשות וסבל של הילדים מתופעות הלוואי מרחיקות הלכת של התרופות הכימיות.
שיטות אפשריות נוספות לאיתור לקויי למידה
תיאוריה חדשה הופיעה בזמן האחרון בשדה המחקר בנושא איתור לקויי למידה. תיאוריה זו טוענת כי ניתן ואף מומלץ לבחון ילדים עוד לפני שהם עולים לכיתה א' ומתחילים ללמוד לקרוא, לכתוב ולספור (התחומים העיקריים שעל פיהם בוחנים לקויי למידה). באופן כללי, את המרכיב הרביעי של מבחני לקויי למידה ניתן לזהות כבר בגילאים הצעירים ביותר, בשנות הגן. עיקוב בהתפתחויות מוטוריות, של יכולות הדיבור, כושר לחבר משפטים תקינים וסממנים נוספים עלולים להוות נורות הזהרה על העתיד לבוא. עם זאת, חשוב שלא להגיע למסקנות דרסטיות מעיקובים קלים בהתפתחות, משום שכל הילדים שונים. כאשר ניכרת בעייתיות במספר תחומים, ניתן לפנות לאבחון.