בשנתיים האחרונות בישראל ישנו מספר רב של תלמידים המהווים חלק משמעותי מאלה הצורכים חינוך במדינה, אשר סובלים מסיבה זו אחרת מתופעה הנקראת קשיי למידה. קשיי הלמידה נגרמים מסיבות שונות ומגוונות ומביאות לתוצאות נמוכות מאוד בכל הקשור להישגים בלימודים החל מרמתם הבסיסית ביותר בבתי הספר היסודיים וכלה ברמה האקדמאית כאשר הנאמר רלוונטי עבור סטודנטים הסובלים מלקויות למידה.
כיום ישנן מספר רב של שיטות אשר נועדו לאבחן באם ההישגים הירודים נובעים בהכרח מלקויות למידה או לחלופין מסיבות אחרות וכמו כן להבין את הסיבות ואת השלב והחומרה של אותן לקויות למידה מהן סובל הנבדק. ישנם שני מבדקים עיקריים אשר ניתן לבצע במגוון מכונים פרטיים – אבחון דידקטי ואבחון פסיכו-דידקטי אשר מסוגלים לספק את התשובות הדרושות.
הליך הלימוד בבתי הספר ובמוסדות החינוך בכלל אינו פשוט ועל כן אינו מתאים לאנשים רבים אשר לא צולחים את שיטות הלימוד במוסדות החינוך השונים. להתאמתו של אדם ללימודים ישנם שני היבטים עיקריים – ההיבט האינטלקטואלי וזה הפסיכולוגי. האבחון הפסיכו-דידקטי בודק את שניהם על מנת להבין את מצב הנבדק ואת רמת התאמתו. חשוב להבין כי העובדה שהאבחון הפסיכו-דידקטי נוגע בקשת רחבה של פרמטרים המסוגלים להצביע על סיבות ותופעות שונות הינה חשובה מאוד.
קשיי למידה יכולים להתרחש במקביל לאינטלגנציה תקינה בעקבות תפקודים קוגניטיביים לקויים אשר מקשים מאוד על תהליך הלמידה. לחלופין מצב אפשרי בהחלט היא אינטלגנציה נמוכה בהרבה מזאת הממוצעת, דבר הגורם לפער ניכר ביכולות הדידדקטיות. האבחון הפסיכו-דידקטי יוכל אף לגלות סיבות חיצוניות ופסיכולוגיות לקשיי הלמידה – סיבות כמו החסרה רבה של לימודים אשר יוצרת פער בין התלמיד לסביבתו, או משקעים פסיכולגיים כמו חוסר מוטיבציה וחוסר עניין בתהליך הלמידה ובנושאי הלימוד.
האבחון הפסיכו-דידקטי מבוצע במגוון מכונים פרטיים ברחבי הארץ אשר עובדיהם הינם פסיכולוגים ומאבחנים מוסמכים שתפקידם הוא להבין ולהסיק את המסקנות הנדרשות מממצאי האבחון. קופות החולים אף מאפשרות כיסוי במסגרת הביטוחים למגוון תרופות אשר דרושות לחלק מאלה העוברים את שלב האבחון. יש לציין שהאבחון הפסיכו-דידקטי שבוצע במסגרת לימודים בבית הספר אינו בהכרח יתאים ללימודים האקדמאיים ולעיתים יידרש התלמיד לבצע אבחון ייעודי של המוסד האקדמאי.