אבחון פסיכודידקטי משלב בין אבחון פסיכולוגי לבין אבחון דידקטי נורמטיבי. באמצעות האבחון ניתן לקבל תמונה מלאה על יכולותיו הקוגניטיביות של הילד ומצבו הרגשי והפסיכולוגי בהתמודדות עם לקויות למידה וכך לאתר את לקויות הלמידה של הילד. לקויות למידה קשורות קשר הדוק לבעיות רגשיות ופסיכולוגיות ומכאן נובעת החשיבות של האבחון. תושבי רחובות יכולים להיעזר במספר מכוני אבחון מקצועיים בהם עובדים מאבחנים פסיכודידקטיים מקצועיים ולקבל הצעות לדרכי טיפול והכוונה מקצועית.
תפקיד האבחון
במידה וקיים קושי לימודי וחברתי ניתן לקבל באמצעות האבחון מה מקור הקשיים הלימודיים. האבחון מעניק אפשרות לקבל תמונה רחבה לגבי יכולותיו הקוגניטיביות של הילד ולהבין את מצבו הנפשי. כך ניתן לבדוק האם הילד נמצא במסגרת חינוכית שאינה הולמת אותו או שיש לילד חרדות כמו פחד לאכזב הורים תובעניים ועוד. קשיי לימודים עשויים לנבוע מלקות למידה הקשורה ליכולת קוגניטיבית הנדרשת ללמידה כמו תפיסה, זיכרון וקשב, אינטליגנציה נמוכה אשר מגבילה את יכולות הלמידה, קושי רגשי (דימוי עצמי נמוך ועוד) או חסך לימודי העלול לנבוע בגלל היעדרות ממושכת.
מהלך האבחון
תהליך אבחון פסיכודידקטי מתבצע לרוב בין מפגש אחד לשניים. אורך האבחון הוא כשש שעות ובמהלך האבחון עובר הילד סדרת מבדקים. המבדק הראשון הוא מבחן אינטליגנציה מלא, המבדק השני בודק את התפקוד הקוגניטיבי, זיכרון, קשב ורמת השפה. המבדק השלישי בוחן את רמת הקריאה והכתיבה, הבנת הנקרא ויכלות תפיסת חשבון ואנגלית (בהתאם לגיל הילד הנבחן) והמבדק הרביעי מתמקד בתפקוד הרגשי בו בודקים כיצד הילד תופס את עצמו, כיצד הוא מתמודד עם קושי ומהי רמת המוטיבציה שלו. במבדק זה משתמש המאבחן בכלים ומבחנים פסיכולוגיים ובאמצעות תצפית על הילד.
אבחון ברחובות
ילד המתגורר ברחובות וסביבתה יקבל המלצה לעשות אבחון פסיכודידקטי כאשר יש חשש כי לקושי רגשי בעקבות לקויות למידה או במידה והוא סובל מקושי רגשי, פסיכולוגי או חברתי. לאחר האבחון מסכם המאבחן הפסיכודידקטי את תוצאות האבחון ומגבש המלצות עבור ההורים והילד. תוצאות האבחון מאפשרות להורים ולצוות החינוכי לגבש דרכי פעולה מקצועיות שיעזרו לילד להצליח בלימודים ולהעניק לו סביבה לימודית בטוחה ותומכת.