בעיות וקשיים שונים בלימוד חשבון עשויים להצביע על חשד לליקויי למידה, אשר הדרך הנכונה והיעילה לאבחן אותם היא באמצעות אבחון דידקטי. האבחון בודק את יכולתו ומיומנותו של התלמיד בחשיבה כמותית בפרט ובחשבון בכלל בהשוואה לממוצע בכיתתו. על פי ממצאי האבחון עשויות להינתן הקלות שונות בבחינות והתוויית תכנית להוראה מתקנת, אשר באמצעותה ניתן יהיה להדביק את הפער.
הן המורה בבית הספר והן ההורים, השמים לב (אם וכאשר) כי רמת הילד שלהם נמוכה, עשויים להיות הגורמים המפנים לאבחון. אבחונים דידקטיים בחשבון עשויים לאשש או להפריך ( זה די נדיר) חשד לליקויי למידה בתחום החשבון.
ליקויים בתהליך הלמידה וביכולת לזכור ולהפנים את החומר הלימודי עלולים לנבוע מסיבות שונות ובהן: אטיות בולטת כתוצאה מקשיי כתיבה וקריאה, בעיות בזיכרון ובתפיסה, בעיית קשב וריכוז ועוד. שילוב של גורמים מולדים עם גירויים סביבתיים המסיחים את דעתו של התלמיד מעצימים את לקות הלמידה.
חשיבותו ותועלתו של האבחון
אבחון ליקויי למידה בחשבון עשוי להצביע על מקור הבעיה ועל הגורמים לה. איתור הבעיה מאפשר מתן מענה כולל ומיטבי, אם על ידי תכנית להוראה מתקנת, אם להקלות בבחינות ואם בשילוב הצוות החינוכי בבעיות ובאופן שבו הם יכולים לסייע לתלמיד להתגבר על הליקויים.
לא רק לעצם האבחון יש חשיבות – גם לעיתויו. ככל שהילד/ התלמיד מגיע לאבחון בשלב מוקדם יותר, כך ניתן לאבחן אותו ולהציע מתווה טיפולי נכון ורצוי, אשר יאפשר לו להפיק את מלוא היכולת ולהדביק את הפיגור מהכיתה.
אבחון עשוי לגלות גורמים רגשיים לקושי בתחום המתמטיקה, אשר רבים שאין להם ליקויי למידה מכל סוג שהוא נרתעים מלימוד נושא זה, הנחשב על ידי רבים ונתפס על ידם כקשה ביותר מבין מקצועות הלימוד השונים. זיהוי גורם רגעי לקושי ודאי מאפשר מתן מענה טיפולי מתאים לו.
אגב, האבחון יכול להיעשות גם בגילאים המבוגרים יותר. לא אחת הקלות שניתנות למיועדים ללמוד במוסד להשכלה גבוהה מאפשרים להם להתקבל ללימודים ולסיים אותם בהצלחה. אסור שהקשיים והמגבלות יניאו את הלוקים בהם מהניסיון להתגבר עליהם. הצעד המעשי הראשון בדרך לכך הוא אבחון דידקטי בחשבון ובמתמטיקה.